Schermafbeelding 2015-08-21 om 15.23.34

Zilt en Zaligheid

Zilt en Zaligheid is mijn eerste ontwerp ooit! Ik ontwierp het in het eerste jaar van mijn studie voor de module Ontwerpen & Ontwerpers en ik weet nog goed hoe ‘gek’ ik het vond om dan toch ineens echt te mogen ontwerpen. De modulen die ik hiervoor gevolgd heb, waren vooral ter voorbereiding op het ontwerpen en gingen bijvoorbeeld over perspectieven, schaduw, licht en kunstgeschiedenis. Maar nu mocht ik het dan dus eindelijk echt gaan doen. Het is een beetje raar om er nu naar terug te kijken. In de afgelopen jaren heb ik natuurlijk al veel bijgeleerd en er zijn dingen die ik op dit moment anders zou aanpakken. Maar desalniettemin vind ik het toch erg leuk om dit ontwerp, mijn eerste ontwerp, met jullie te delen.Schermafbeelding 2015-08-21 om 15.38.20

Het gebouw waarvoor ik dit ontwerp maakte heet het Blobje en is ontworpen door architectenbureau René van Zuuk. Het is een klein paviljoen aan de Prins Hendrikkade in Amsterdam. Het werd in 2002/2003 gebouwd in opdracht van de gemeente Amsterdam om het architectencentrum in te huisvesten. Voor deze ontwerpopdracht moest ik het gebouw een andere functie geven. Ik koos ervoor er een restaurant in te vestigen. De grote glaswanden geven een prachtig uitzicht op het water, iets dat heerlijk moet zijn tijdens een dinertje. Ook de locatie, op loopafstand van Amsterdam Centraal, leent zich goed voor deze functie.
Schermafbeelding 2015-08-21 om 16.00.03Het gebouw bestaat uit drie verdiepingen. Om praktische redenen, bijvoorbeeld de aanvoer van (verse) producten, heb ik de keuken beneden geplaatst. Ook de personeelsruimte bevind zich op de onderste verdieping. De andere twee verdiepingen zijn bedoeld voor de gasten. Deze verdiepingen zijn vrijwel hetzelfde vormgegeven: Tegen de achterwand (de wand zonder ramen) is de bar geplaatst. Daarvoor zijn twee rijen tafels geplaatst. De eerste rij bestaat uit hoge tafels, de tafels aan het raam zijn gewone zithoogte. Hierdoor kan iedereen, waar je ook in het restaurant zit, van het uitzicht genieten.

Schermafbeelding 2015-08-21 om 16.02.08Voor het vormen van het concept heb ik mij, zoals ik dat vaak doe, laten inspireren door de architectuur en de omgeving. Het gebouw ligt aan het water, en de vormgeving van het gebouw weerspiegelt deze omgeving. Deze omgeving maar ook onderdelen uit de architectuur, bijvoorbeeld de vide en om nog specifieker te zijn de railing hierlangs, deden mij denken aan schepen. Bij het ontwerpen van het restaurant heb ik mij dan ook laten inspireren door de scheepvaart. Met het ‘thema’ scheepvaart in mijn achterhoofd heb ik keuzes gemaakt over bijvoorbeeld het materiaal. In het interieur zijn vooral grove materialen als touw, hout en metaal terug te vinden.

Tijdens het ontwerpen gebruik ik onder andere Pinterest om inspiratie op te doen. Voor (bijna) elk ontwerp heb ik daarom een speciaal bord op mijn Pinterest pagina. Mocht je benieuwd zijn naar mijn inspiratiebeelden van dit ontwerp, je vind ze hier.

2 thoughts on “Zilt en Zaligheid

    1. Bedankt voor je feedback en fijn dat je het leuk vindt om te lezen! Ik ben op dit moment zelf erg tevreden over het logo, maar inderdaad dat zal nog wel wat veranderen.

Reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet op de site geplaatst* zijn verplichte velden *

Je kan HTML gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>