Schermafbeelding 2015-09-17 om 11.18.30

Opgeruimd! – Marie Kondo

Sinds een jaar of twee volg ik verschillende blogs, onder andere de beautyblog van Mascha Feoktistova. Via haar ontdekte ik een tijdje geleden het boek ‘opgeruimd!’ van Marie Kondo. Mascha was er heel positief over en ik verdwaalde in haar opruim-video’s. Uiteindelijk besloot ik het boek zelf te bestellen en ik deel graag mijn ervaring met jullie.

Ik woon nu ruim anderhalf jaar in Antwerpen. Hiervoor heb ik altijd bij mijn ouders op Texel gewoond. En ik moet eerlijk zeggen, dat hele ‘op jezelf wonen’ vind ik best een dingetje. Het gebeurt me nog net iets te vaak dat ik mét (whoohoo!) mijn boodschappenlijstje in de Albert Heijn sta en er dan na het afrekenen achter kom dat de boodschappentassen nog op het aanrecht klaar staan (bummer!). Of dat ik na het stofzuigen bedenk dat ik misschien toch iets beter eerst had kunnen stoffen omdat, als ik dat nu nog ga doen, ik het stofzuigen zo goed als opnieuw kan doen. Ook ben ik er achter gekomen dat spullen zichzelf (helaas!) niet opruimen. Regelmatig kom ik ’s ochtends beneden en zie ik als een soort spoor wat ik de dag daarvoor gedaan heb. Daarnaast ligt er op de vloer in de badkamer regelmatig een soort tapijt van was. Kortom, ik ben gewoon niet zo goed in ‘huishouden’. Toen Marie Kondo mij in haar boek vertelde dat opruimen niet iets is dat je moet kunnen, zoals vaak aangenomen wordt, maar dat het een vaardigheid is die je moet leren, werd ik een beetje gerustgesteld. Ik kan niet goed opruimen, maar ik kan het dus nog wel leren!

Uit mijn omgeving kwamen verschillende geluiden, vooral Felipe (mijn vriend) was niet zo enthousiast. Hij werd een beetje zenuwachtig van het feit dat ik mij voor de zoveelste keer (en daar heeft hij wel een puntje) verloor in een theorie uit een boek. Maar onder het mom van: als het niet werkt weten we dat in ieder geval ook weer, besloot ik de KonMari-methode toch een kans te geven.

Volgens Marie Kondo kun je het beste opruimen per categorie en niet per ruimte. Deze categorieën hebben een vaste volgorde en (waar nodig) kun je deze weer onderverdelen in sub-categorieën. Mocht je een hobby hebben die binnen één van deze categorieën valt, dan adviseert Marie Kondo deze tot het einde te bewaren. Elke categorie pak je op dezelfde manier aan: je zoekt alles van desbetreffende categorie bij elkaar en verzamelt dit op één hoop. Vervolgens ga je per item af of je er blij van wordt. Zo ja, hou je het. Zo nee, doe je het weg. Na het uitzoeken geef je de spullen een plek.

Ik begon braaf met de categorie kleding. Bij mij thuis, en ik denk bij velen, best een flinke klus. Maar het uitzoeken ging snel. Ik kwam erachter dat ik eigenlijk van heel veel stukken wel wist dat ze weg konden maar er veel bewaarde voor ‘het geval dat’ (en stiekem weten we dit allemaal; ‘het geval dat’ komt nooit). Vooral de (voor mij nieuwe) manier van opvouwen die in het boek beschreven wordt, vind ik een eye-opener. Het zorgt voor veel meer overzicht en omdat je nooit meer iets tussen een stapel uit moet halen, blijft je kledingkast ook netjes. In het filmpje hieronder laat Aileen van het Youtube-kanaal Lavendaire zien hoe je kleding vouwt a la KonMari.

Onder de categorie kleding vallen ook schoenen. En omdat wij thuis, met onze hoeveelheid schoenen, bijna een winkel kunnen beginnen besloot ik dit als hobby te beschouwen en tot het einde te bewaren. Na de kleding volgden boeken. Bij het uitzoeken van mijn boekenkast heb ik drie (!) grote boodschappentassen met boeken weg gedaan. Het uitzoeken en vooral het weg doen van zo veel spullen voelt goed. En met weg doen bedoel ik natuurlijk niet weggooien. Het merendeel van mijn spullen heb ik naar de geefkast gebracht en dus weggegeven. Daarnaast heb ik ook een aantal spullen op marktplaats gezet. Toen ik mijn boekenkast dus weer in ging ruimen was hij in eerste instantie heel leeg. Waar eerder vier planken, twee rijen dik, vol met boeken stonden, vulden mijn boeken nu amper twee planken. Ik ben gewend standaard te veel spullen en dus te weinig ruimte te hebben. Het was dan ook heel raar toen ik ontdekte dat ik nu juist ruimte over had en ik werd een beetje zenuwachtig van de leegte. Suzan, een vriendin van mij vergeleek het met het weghalen van de kerstboom en een betere omschrijving van het gevoel kan ik eigenlijk niet bedenken. Het is heerlijk als dat ding de deur weer uit is, maar er ontstaat daarna ook altijd een raar soort leegte. Toch kwam ik er na een week achter dat, net als bij de kerstboom, deze leegte weer verdwijnt. De kast is voor mijn gevoel nu ook niet meer leeg, de ruimte die er ontstaan is, is gewoon ruimte en eigenlijk is dat heerlijk.

Na mijn boeken begon ik met het uitzoeken van de paperassen en op dit moment ben ik bezig met het onderdeel Komono (kleine dingen). Ik moet toegeven dat, zo halverwege het opruimen, ik eerst wel het idee had dat ik een nog grotere chaos gecreëerd had. Omdat je werkelijk alles uit zoekt en bijna de helft van je spullen weg doet, ga je spullen ook een andere (betere) plek geven. Tussen de categorieën door ontstaat er daardoor een soort chaos van spullen die uitgezocht, maar nog niet opgeruimd zijn. Maar nu ik bijna ben aangekomen bij de laatste categorie ontstaat er een niet te omschrijven rust. Het is een heerlijk gevoel dat alles een plek heeft en dat er alleen nog maar spullen in huis zijn die je echt nodig hebt en/of waar je blij van wordt. Wij zijn rustig aan bezig met het zoeken naar een ander appartement en ik vind het een heerlijk idee dat, mochten we straks verhuizen, ik alles al uitgezocht heb.

Ik had nooit verwacht dat ik dit zou zeggen; maar ik ben gelukkiger geworden van opruimen. Daarnaast durf ik nu wel te zeggen dat ik er beter in ben geworden. Ik ben natuurlijk nog geen Marie Kondo 2.0 en ik ben benieuwd of ik het in de toekomst net zo netjes kan houden, maar ik merk nu al dat mijn huis beter georganiseerd is en er daardoor ook minder rommel ontstaat. Mocht je de KonMari-methode een kans willen geven, kan ik niets anders zeggen dan: ‘Bewapen jezelf met voldoende vuilniszakken en succes!’.

Mocht je geïnteresseerd zijn in het boek; ik heb hem zelf via bol.com besteld. Je vindt hem als je hier klikt.

One thought on “Opgeruimd! – Marie Kondo

Reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet op de site geplaatst* zijn verplichte velden *

Je kan HTML gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>