Schermafbeelding 2015-08-25 om 16.49.09

Kind Hardness

Het ontwerp Kind Hardness heb ik in het tweede jaar van mijn studie voor de module ‘Ontwerpen op maat’ gemaakt. De functie, een vrijstaande hotelsuite, was een gegeven. Verder mocht ik bij deze opdracht het exterieur, interieur en de locatie zelf invullen. Het is natuurlijk ook het allermooist als alles in een ontwerp klopt. Of je er nou voor kiest om het in- en exterieur met elkaar te laten samenwerken of elkaar juist heel erg te laten tegenspreken; samen moet het één geheel vormen. Om op beide invloed te hebben, maakt een opdracht dus extra leuk, want zo veel vrijheid krijg je als ontwerper niet vaak.

Schermafbeelding 2015-08-25 om 16.20.28Voor het vormen van het concept voor dit ontwerp heb ik mij laten inspireren door de film Big Fish, een drama/fantasiefilm die geregisseerd is door Tim Burton. In deze film vertelt hoofdpersoon Edward Bloom veel verhalen. Al deze verhalen zijn (deels) verzonnen of in ieder geval mooier en positiever gemaakt dan het originele verhaal. Het oorspronkelijke verhaal krijgt hierdoor een vriendelijkere en zachtere ‘uitstraling’. Het ontwerp heeft daarom een basis van harde / geometrische vormen. Deze harde kern heb ik vervolgens een vriendelijke en zachte uitstraling gegeven. Om die zachte uitstraling te krijgen is het kleur- en materiaal gebruik extra belangrijk in dit ontwerp. Door zachte (pastel) kleuren te combineren met materialen als koper, beton en tadelakt heb ik geprobeerd deze vriendelijke uitstraling te bereiken. Schermafbeelding 2015-08-25 om 16.20.05

Als locatie voor de hotelsuite heb ik Scoresby Valley gekozen, een vallei in het zuidoosten van Groenland. De locatie is een belangrijk aspect van een ontwerp want een ontwerp kan spiegelen aan de een plek of hem juist heel erg tegenspreken. Voor welke optie er gekozen wordt, is van grote invloed op het ontwerp. Mijn keuze valt veelal op het samenvoegen van de locatie en het ontwerp omdat ik het mooi vind als de architectuur en de omgeving samenwerken.

Schermafbeelding 2013-01-08 om 15.45.15Scoresby Valley is een bergachtig landschap waarbij sneeuw en ijs afgewisseld worden door (bemoste) rotsen. Naast het feit dat dit natuurlijk een prachtige omgeving is om even tot rust te komen, zijn er hier ook veel contrasten te vinden tussen “kind” en “hardness” waardoor deze bijzonder plek goed aansluit bij het concept. Zo is de omgeving van Scoresby Valley: ruig, koud, verlaten en dus hard. Het berglandschap en de ijsschotsen versterken dit gevoel. Toch vind ik dat Scoresby Valley een vriendelijke en zachte uitstraling heeft. Het is er gemoedelijk en rustig en het mos op de bergen maakt dat deze een soort aaibaarheid krijgen.

Schermafbeelding 2015-08-25 om 16.21.01

Speciaal voor deze hotelsuite heb ik een wandkast ontworpen. Op de afbeelding hierboven kun je een deel van mijn schetsproces zien. De kast is geïnspireerd op de doorschijnende scheidingswand van Design-Milk (de linker afbeelding helemaal boven aan dit artikel) welke naadloos aansluit bij het concept ‘Kind Hardness’.

Mijn Pinterestbord met inspiratiebeelden voor dit ontwerp is nog altijd één van mijn favorieten. Het minimalisme, de grafische touch en natuurlijk de pastelkleuren vind ik echt prachtig. Mocht je er nieuwsgierig naar zijn, je vind hem hier.

Reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet op de site geplaatst* zijn verplichte velden *

Je kan HTML gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>