Schermafbeelding 2016-04-26 om 14.15.11

Herbestemming voormalige Landbouwschool te Deventer

Afgelopen maand rondde ik een module met als hoofdthema herbestemmen af. Hieronder vertel ik over het korte onderzoek dat ik voor deze module deed, hoe ik mijn visie ontwikkelde en laat ik natuurlijk zien hoe het ontwerp geworden is.

Bij deze ontwerpopdracht hebben drie onderdelen een belangrijke rol gespeeld bij het ontwikkelen van mijn ontwerpvisie. Ten eerste het object: de voormalige landbouwschool is een rijksmonument met een grote historie. Deze ontwerpopdracht gaat over herbestemmen. Bij een herbestemmingsopdracht als deze vind ik het belangrijk het gebouw zoals deze was/is met respect voor de vormgeving te behandelen. Tijdens het ontwerpen heb ik daarom zo min mogelijk aanpassingen in de originele architectuur en structuur gedaan.

Stylingscollage
Deze collage heb ik gemaakt voor ik begon met ontwerpen en vertaalt de sfeer van het object. Schermafbeelding 2016-04-26 om 12.47.49
Het tweede aandachtspunt bij het ontwikkelen van mijn ontwerpvisie is de toegewezen functie: leisure. De kernbegrippen die hierbij horen zijn ontspanning en rust. Leisure is vrij vertaald: alle activiteiten die eenieder uitvoert om in balans te komen met de drukte die de hedendaagse maatschappij met zich meebrengt. Ontspanning (in je vrije tijd).

En tot slot de conclusie van een eerder onderzoek: het concept, waarbij het begrip leisure in de tijdsgeest van nu geplaatst is. In dit onderzoek kwam een maatschappelijk probleem naar voren, digibesitas. Digibesitas is een ‘welvaarts-ziekte’ van de moderne economie waarbij mensen last hebben van een ongezond eet-en bewegingspatroon. De oorsprong van het probleem is te vinden in de gedigitaliseerde wereld waarin wij steeds vaker veel druk, stress en zelfs ‘ontspanning’ in een non actieve houding ervaren en zowel werk als ontspanning zich steeds meer plaatsvinden achter een beeldscherm. Een bijkomend probleem is dat we hierdoor steeds individueler gaan leven en ook onze sociale contacten virtueel plaatsvinden. Er van overtuigd zijnde dat mensen vanuit het oergevoel behoefte hebben aan lichamelijke beweging en sociaal contact heb ik bij het ontwerpen geprobeerd te zoeken naar kalmte en sociale interactie.

Conceptbeeld
Beeldende vertaling van het concept; de uitkomst van het onderzoek Conceptbeeld
Bij het samenvoegen van de drie bovenstaande onderdelen ontstond mijn visie voor deze opdracht. Door het behouden van zoveel mogelijk originele vormgevingsaspecten en door de nieuw toe te voegen onderdelen in uitstraling aan te laten sluiten bij het ‘oude’ brengt dit als vanzelfsprekend rust. Deze rust sluit naadloos aan bij de kalmte die verlangd wordt vanuit het onderzoek en het aansluitende concept.

Schetsen
Onderstaande afbeeldingen zijn wat tekeningen uit mijn schetsproces. Normaal deel ik mijn schetsproces niet, maar ik dacht misschien is het leuk om dat nu wel eens te doen, zodat jullie een beeld krijgen van hoe ik te werk ga.  Schermafbeelding 2016-04-26 om 12.45.07

Schermafbeelding 2016-04-26 om 12.55.34


Technische plattegronden
Schermafbeelding 2016-04-26 om 14.11.26

BinnentuinSchermafbeelding 2016-04-26 om 13.01.23
DoorsnedenSchermafbeelding 2016-04-26 om 12.50.32

Op mijn eigen tekeningen na komen alle afbeeldingen van Pinterest. Mijn Pinterest bord met inspiratiebeelden kun je hier terug vinden.
Mocht je nog vragen en/of opmerkingen hebben, laat ze vooral achter in een reactie hieronder.

Reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet op de site geplaatst* zijn verplichte velden *

Je kan HTML gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>